Avengers: Age of Ultron (2015)

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 22.03.27

Jag har inte sett nån Avengers-film tidigare, förutom Iron Man 1 (vilken jag tyckte sög rövballe at the time), men nu var läget sådant att jag åkte hela vägen till London bara (delvis) för att gå på IMAX. Och Avengers var den enda filmen som visades för tillfället. Med det sagt var det inget som bekom mig, utan jag tänkte att det kanske var dags för mig att bekanta mig med Black Widow, Hawkeye, Hulken och gänget – och se om det var något att ha.

Men jag vill börja med att prata lite om IMAX. Detta episka, omtalade filmformat och filmprojektionssystem som knappast är nytt, men som först de senaste tio åren börjat användas för vanlig spelfilm (tidigare har IMAX-systemet använts för ställen som Cosmonova och för att spela in storslagna naturdokumentärer där vida bilder är en nödvändighet och tung och dyr utrustning inte är ett problem).

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 22.31.54I Sverige finns ingen IMAX-biograf, bor man här får man vackert ta sig till London för att åtnjuta detta format – kort sagt: en större och bättre bild. IMAX-filmnegativ är 70mm bred, alltså dubbelt så bred som en vanlig 35mm-film. Det innebär att man får in mer information per bildruta, jämför det med antal penseldrag eller antal stygn. Ju fler, desto tätare och mer framträdande bild, typ. Christopher Nolan var tidigt ute med att använda IMAX-film, han spelade in 28 minuter av The Dark Knight på IMAX och stora delar av Interstellar. Men, de flesta filmer som visas på IMAX-biografer är inte inspelade på IMAX-film, utan de har konverteras och projiceras bara på en större yta.

Vi såg Avengers: Age of Ultron på IMAX 3D. Jag är egentligen inte särskilt imponerad av 3D som det är i dagsläget. Som värst innebär det en extra tyngd på näsan och blurriga kanter. (Man ska INTE se 3D på en liten skitbiograf i Falun). Som bäst är det en kristallklar bild med extra djup, vilket jag bara upplevt när jag såg Gravity i Sickla (Stockholm). Och så nu, på Avengers i London. Men även om vi hade kollat i 2D skulle jag nog säga att IMAX är fett. Det är stort. Det övermannar liksom hela synfältet och omfamnar mig.

Filmens innehåll då? Utan några strings attached till Captain America, Hulken, Thor, Hawkeye och Black Widow var det ändå ganska lätt att skapa mig en uppfattning om vilka de är. Tony Stark a.k.a Iron Man känner jag igen från förr och egentligen tycker jag att han är rätt kul. Kanske får jag omvärdera Iron Man-filmerna?

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 22.56.13Det börjar med att hela Avengers-gänget slåss mot soldater i en vinterbäddad skog. Det är actionfyllt, och karaktärsdanande one-liners flyger inom gruppen. Det är är mys, och i synnerhet en scen när hela gänget flyger fram i profil  var skitsnygg. Jag konstaterar dock genast – och detta motbevisas aldrig under filmens gång – att Captain America är en präktig tönt med en jättetöntig liten mössa, och att Hulken är kalas. Både som grön krutdunk och i form av Bruce Branner (Mark Ruffalo). Thor var också cool. Scarlett Johansson som Black Widow känns också lovande inför kommande solofilm. Tyvärr kan dock inget, eller ingen, övertyga mig om att Hawkeyes skinnremmar runt underarmarna är bra till nåt. Och varför han skjuter med pilbåge istället för en pickadoll med typ laser är helt obegripligt. Jag lämnar detta till serienördarna att förklara för mig.

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 23.39.12Men jag gillar Avengers. De är från olika världar, Thor är en gud som kan flyga med en tung hammare som ingen annan orkar lyfta, Tony Stark och Bruce Branner är supernördar instängda i plåt respektive muskelbyggares kroppar, Black Widow är en ärrad agent som är bra på att köra hoj. Det skiljer dem från t.ex. mutanterna i X-Men, som även om de har olika förmågor ändå delar någon slags genetisk samhörighet som skapar en barriär mellan dem och vanliga människor. Avengers är mixad kompott, jag gillar det.

Skärmavbild 2015-04-29 kl. 23.22.30Det tråkiga med filmen är att själva intrigen saknar all form av originalitet. Att rädda världen är både pompöst och ospännande eftersom vi vet hur det kommer att sluta. Och trots att titeln antyder någon slags tidsålder så upplever jag inte att någon ”age of” Ultron var nära anstående. Ultron hade karaktär, han var lite mouthy, men jag hade svårt att hålla tillbaka skrattet när Vision tog form. Guldcape? *fniss*

Och jag skulle vilja ifrågasätta om Samuel L Jackson verkligen är en människa. Är vi helt säkra på att han inte är en artificiell intelligens i människoskrud? För han utstrålar egentligen inget annat än konstant coolhet, i sin ögonlapp, solbrillor, hattar, u name it. Han är som en inredningsdetalj, man blir liksom inte förvånad över att han är där, men tillför han verkligen något?

Behållningen i filmen var Mark Ruffalos Hulken-ångest, Black Widows crush på densamma och Thors hammare-skämt. Och med IMAX-upplevelsen blev det en riktigt mysig stund i Marvel-universat.

wp-bat-3

Fler tankar om filmen hittar man hos Fiffis Filmtajm, Jojjenito, Flmr, Fripps Flmrevyer, Rörliga bilder och tryckta ord och podcasten Den perfekta filmen.

24 svar till “Avengers: Age of Ultron (2015)

 1. Härligt att höra att IMAX-upplevelsen blev bra och extra kul att du kunde ta till sig seriehjältarna trots att du inte har någon tidigare relation till dom! 😀

  Vad gäller 3D:n så borde den förbjudas i alla andra biosalonger än IMAX (tycker jag), för har man väl sett 3D i IMAX-format blir det inte roligare än att äta potatismospulver med sked om man ska försöka sig på det med ”vanlig” bild.

  Gilla

 2. Som sagt, kul att du hittade några små detaljer som tilltalade iaf! 🙂
  Kanske du borde se första Avengers också? För att jämföra lite?

  btw: 3D är så JÄKLA överskattat!!! Bort säger jag dårå!

  Gilla

  • Ja, det var mys. Vi gick klockan 10 på morgonen för att undvika människor ha ha… Överlag får den här sortens film aldrig mer än 3 i betyg, och jag tror att det beror på att det inte verkar finnas något intresse av att berätta något nytt. IMAX-upplevelsen gjorde nog sitt till upplevelsen. Ja, borde jag det? Blev lite sugen på att köra en repa genom alla filmer inom detta Marvel-universum: Iron Man, Captain America (fast då somnar jag kanske), Thor och Avengers.

   Gilla

 3. Jag har bara varit på IMAX-visning en gång. Mission: Impossible – Ghost Protocol i Montréal. Hyfsat coolt, det sög inte rövballe direkt. 😉

  Age of Ultron är som du säger inte en sån där film som egentligen kan få bättre betyg än en trea. Fast Cap America: Winter Soldier var riktigt trevlig och fick 4/5.

  Haha, visst är Cap Am en tönt. Jag tror serietidningsexpertarna nog hävdar att SKA vara en tönt.

  https://jojjenito.wordpress.com/2015/04/27/avengers-age-of-ultron-2015/

  Gilla

 4. Ping: Avengers: Age of Ultron (2015) | Jojjenito – om film...

 5. Jag tror att IMAX kan rädda i princip vilken film som helst. Vi såg Guardians of the Galaxy som IMAX 3D och jag upplever att just 3D:n var lite samma som i Avengers — den störde inte men tillförde egentligen inte heller något.

  Kul med en sådan intro i Avengers-universat men jag måste helt ärligt säga att jag inte riktigt fattar grejen med Hulken. Vilket jag verkar vara väldigt ensam om. Undras om Black Widows syner blev en liten teaser inför solofilmen?

  Gilla

 6. Ja det har du nog rätt i. Det bästa rent visuellt på IMAX 3D-visningen var, när jag tänker efter, nedräkningen till filmens start, du vet när siffrorna flyger mot en 🙂

  Fattar man inte grejen med Hulken så gör man väl inte det. Det är som kemi, antingen uppstår det eller så gör det inte det. Inga problem, mer Bruce Branner till mig 😉

  Jag tänkte på det också. Det vore najs om man fick Black Widows bakgrundshistoria i hennes egen film, den kändes intressant. För det var det du syftade på eller?

  Gilla

 7. Ping: The Avengers (2012) | The Nerd Bird

 8. Black widow solofilm?Har helt missat ni blandar inte ihop den med Black panther som kommer 2018 och som det hintades om i den här filmen? Annars vad jag vet så är de första superhjältefilmerna med kvinnor i huvudrollen Captain marvel och Wonder woman som båda kommer kring 2018.
  Ultron var lite av en besvikelse då han är min favvoskurk när det rör sig om Avengers men filmen var ok.

  Gilla

  • Ähhum… nu blir jag osäker. Har hört från flera håll att Black Widow ska bli av och trodde det var common knowledge så att säga, men då jag är rätt oinsatt är jag egentligen fel person att uttala mg. Fast det känns ju som att det kommer bli av:

   http://www.themarysue.com/scarlett-johansson-black-widow-contract/

   Ska bli kul med Captain Marvel och Wonder Woman i alla fall. Har varit lite nyfiken på Ms Marvel när jag stått i serietidningsbutiker och bläddrat. Håller dock på med Saga just nu och är inte jätteimponerad av historien, men de är så snygga att jag inte vill ge upp dem bara därför 🙂

   Gilla

   • Jag tackar aldrig nej till en film med Black widow. Ms Marvel har jag bara läst om i Avengers och Iron man men jag har bara hört gott om hennes solotidning.
    Saga har jag läst lite av och den känns ok.

    Gilla

    • Hennes solotidning ska tydligen vara bra. Saga är som du säger OK, men inget anmärkningsvärt (har iofs bara läst del 1 & 2). Hade önskat mig mindre stereotypa karaktärer och story.

     Gilla

 9. Ping: Captain America: The First Avenger (2011) | The Nerd Bird

 10. Ping: Captain America: The Winter Soldier (2014) | The Nerd Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s