Cartel Land (2015)

Skärmavbild 2015-11-13 kl. 15.33.04sff_logo_white

Första filmen på Stockholms filmfestival blev en dokumentär som jag varit sugen på från allra första början. Cartel Land handlar om två karakteristiska ledare som på varsin sida om den amerikansk-mexikanska gränsen tar upp vapen i motståndet mot drogkartellerna. Nailer är en amerikan som själv varit drogmissbrukare och som anser att det mexikanska drogvåldet är på väg att spilla över på den amerikanska sidan – och att myndigheterna gör för lite för att motverka det. Tillsammans med sin flickvän och en mindre grupp män patrullerar han gränsområdet i kamouflerade kläder och laddade vapen. Samtidigt i Mexiko: Läkaren José Mireles eller ”El Doctor” tar lagen i egna händer och organiserar ett civilt motstånd med start i hemstaden Michoacán i mellersta Mexiko. Och det går förvånansvärt väl – till en början.

Det initiala frigörelsearbetet av Autodefensas (som de kallar sig) börjar med att ”El Doctor” och hans mannar reser från stad till stad för att ingjuta mod i lokalbefolkningen. Res er, beväpna er! Men när de så småningom söker upp misstänkta medlemmar i drogkartellen The Nights Templar, för att driva bort dem, förhöra eller överlämna dem till polisen (som dock är korrupt så det förslår) börjar de själva att likna de brottslingar som de säger sig vilja bekämpa.

Frågorna som utmejslar sig ju längre in i filmen man kommer är: vem har rätt att ta lagen i egna händer? Helgar ändamålet medlen osv?

Jag undrar om Matthew Heineman som har gjort Cartel Land visste vad han gjorde när han planterade sig mitt i rävsaxen där drogkarteller, polis, militär, politiker och civilbefolkningen inte alltid är så enkla att skilja från varandra. Hur som helst är filmen ett beundransvärt försök att gestalta våldsspiralen och korruptionen som härskar i brist på bättre alternativ även om den knappast ger en fullständig bild av verkligheten. Kvinnorna är till exempel i princip osynliga i filmen och det är upp till en själv att dra slutsatser kring hur deras liv ser ut i skuggan av våldet och männen.

Det är en dock en listig film där de personliga berättelserna om El Doctor och Nailer sade mig mer än gestaltningen av Autodefensas. Kanske är den till och med värd en omtitt?

wp-bat-3
Jag såg Cartel Land (Stockholm Documentary Competition) på Grand under Stockholms filmfestival. Här hittar ni samtliga visningar av filmen.

3 svar till “Cartel Land (2015)

  1. Tackar för tipset

    Gilla

  2. Ping: Oscarsgalan 2016 – mina favoriter | The Nerd Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s