Det är konstigt hur det kan bli. När jag var liten, och även senare i tonåren, hade jag en genuin fablesse för Rocky IV (1985). Jag älskade filmen. Tror till och med att jag gav den en femma på Filmtipset.
Handling: Ivan Drago den onda ryssen (Dolph Lundgren) dödar Rockys bästis, Apollo Creed (Carl Weathers), vilket får Rocky (Stallone) att ge sig in i ringen igen. Till smäktande åttiotalsmusik springer Rocky i bergen och gör pull-ups i en enkel stuga medan Drago spänner musklerna på högteknologiska löpband. Spänningen. Hämnden. Revanschen.
Slutsats: Filmen har ju allt!
Under åren som gått har ignorerat min inre röst som utsåg Rocky IV till en av de bästa filmerna från min barndom. Jag glömde bort min idol.
Lugn. Jag kommer inte kapitluera och säga att jag älskar Sylvester Stallone över allt annat – japp, Fiffi jag tänker på dej – och hävda att det är den bästa Rocky-filmen. Men jag skulle vilja återupprätta min heder och erkänna att Rocky IV alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta. Det är en klassiker. Punkt.
Insikten om min bortträngda Rocky-kärlek kom ikapp mig efter att jag såg om första filmen i serien, Rocky (1976). En ännu större klassiker förstås. Nu när Stallone är Oscarsnominerad för sin biroll i Creed (2015) kändes det rätt att gå tillbaka och kika på hur allting började.
Med Rocky fick ju ”the italian stallion” sitt stora genombrott i Hollywood och två Oscarsnomineringar, en för bästa manliga huvudroll och en för manus, på CV:et. Stallone vann ingen statyett den gången, men filmen kammade ändå hem tre Oscars för bästa film, regi (John G Avildsen) och klippning.
Och jag måste säga att det är välförtjänt. Stallone gör en perfekt rolltolkning av den uträknade, småfifflande, skönsnackande Rocky Balboa. En fighter, ja visst, men typ världens snällaste boxare – hans temperament går att jämföra med hans sköldpappa som ligger och skvalpar i fiskskålen. Boxare porträtteras ofta som arga muskelberg, men inte Rocky. Rocky är Ferdinand. Han stannar hellre i djuraffären och sniffar på Adrian.
Inte ens när Rocky blir provocerad vill han konfrontera någon annan med ilska. Som i scenen där han skäller ut tränaren Mickey (Burgess Meredith) efter att han lämnat Rockys lägenhet, trots att Mickey om någon förtjänade att höra det ansikte mot ansikte. Sedan springer Rocky efter honom och skickar fram försonings-näven. När såg man den sortens manlighet på film senast? Var det 1976?
Det finns många fina scener som klamrar sig fast på näthinnan, inte minst när Rocky springer genom Philadelphia efter att det blivit klart att en ”nobody” ska utmana världsmästaren Creed i en match. Folk tittar efter honom och han ser för första gången ut att ha liiite självförtroende. Åh, Rocky.
Kärlekshistorien melllan Rocky och Adrian (Talie Shire) är också väldigt intressant – och ovanlig. Han ger sig sjutton på att dejta den blygaste tjejen i stan, trots att folk säger att hon är efterbliven. (Och hon ser faktiskt ut som en liten tant, alternativt bibliotekarie med bokstavskombination.)
Så vad är det han faller för?
För det första har Adrian en personlighet, det är inte alla film-flickvänner förunnat. För det andra är det en mycket udda, men varm personlighet. Jag skrev i min recension av Southpaw att den inte var så gräslig, men med Rocky färskt i minnet känns Rachel McAdams ”Eminem-pinuppa” som en pinsam fadäs jag helst glömmer. Adrian som person är motsatsen och det säger jag i positiv mening. Hon är plågsamt blyg, men biter sig inte i läppen och fladdrar med fransarna för att egga upp sin friare som i Fifty shades of Grey.
Bara det att hon är 30 år och ogift (detta är 70-talet), bor med sin bror och inte drar på smilbanden för billiga komplimanger eller dåliga skämt, utan att det ses som något negativt! Och hon får ändå boxarkillen som går runt i skinnpaj med hatten på sned och snackar hela tiden. Man kanske kan kalla henne kvinnornas svar på Edward Scissorhands – en märklig typ som accepteras för den hen är. Och är inte det vad Rocky i grund och botten handlar om, i åtminstone första och andra filmen; att försöka acceptera den man är?
I dag har sjunde ”Rocky”-filmen: Creed svensk biopremiär. Missa inte den om du vill dröma dig bort i Stallones nallebjörnsögon och spela piano på ”Fruitvale station”-skådisen Michael B Jordans magrutor. Skämt åsido – det är en sevärd film som i mina ögon nästan kommer upp i originalets kvaliteter.
Läs gärna min recension av Creed i Metro (som jag skrev för TT).
Jag har inte riktigt samma förhållande till Rocky som du kan man nog lugnt påstå men det var fint skrivet och jag kan begripa att man kan falla för Rockyfilmerna och dess charm. problemet är bara att jag gör det inte.
Men jag har sett delar av Creed och den verkar vara helt ok.
https://filmitch.wordpress.com/2010/10/04/rocky-iv-1985-usa/
GillaGillad av 1 person
Inte ens första filmen? Äkta 1970-talsrulle med långsam uppbyggnad och en anti-hjälte som är rätt olik den Rocky vi möter i Rocky IV, den som du sablar ner i ovan länkade recension 🙂
GillaGilla
Ettan och sexan är ok filmer ska erkännas.
GillaGillad av 1 person
Åh, vad fint skrivet! Jag har ingen som helst relation till någon av Rockyfilmerna men ikväll ska Creed ses och din text fäller nog utslaget till vad som blir helgens DVD.
GillaGillad av 1 person
Tack 🙂 Det är aldrig för sent! Du kanske sällar dig till Rocky-kulten efter helgens upplevelser? Ser fram emot din recension av Creed som gissningsvis kommer att vara mindre färgad av Rocky-nostalgi än min.
GillaGilla
Jag har tänkt skriva en kommentar i flera timmar men var tvungen att böla klart först.
Satan Cecilia vilken text! Och bara det att du erkänner din kärlek för Rocky IV, alltså jag blir helt knäsvag nu. Det är ju en film man inte ”får” gilla (åtminstone inte lika mycket som jag gör och inte om man vill bibehålla nån form av cred i film-vetabäst-kretsar). Men att tycka om film handlar inte om torra objektiva synpunkter och matematiska uträkningar kring vad en ”bra” film är, det handlar om det som känns i hjärtat och magen när man ser en film man tycker om.
Rocky, Rocky IV, Rocky Balboa och Creed är fyra filmer ger mig rysningar och som fått – och får – mina tårar att rinna. Underbara filmer alla fyra på sina olika sätt. Har du sett Rocky Balboa? Om inte….ge den en chans. Kan du tjonga till med en fyra till Creed så finns det hopp även för den 😉
GillaGillad av 1 person
❤ Tack Fiffi. Känns extra gött att du uppskattar texten eftersom du är Rockys riddare på vit häst nummer ett. Det där med att man inte "får gilla Rocky IV är nog det som fått mig att inte se fler Rocky-filmer, faktiskt… Men jag har märkt att den där ängsligheten ger med sig för varje år som går. Som försvarare av The Heat och Mamma Mia har jag övat upp motståndskraften mot creddiga vet-bäst-nissar 😉
Har inte sett Rocky Balboa, men är nu väldigt sugen! Utspelar sig också i Philadelphia va? Älskar Philly!
GillaGilla
Trevlig text.
Det jag saknar i filmen är varför Adrian faller för Rocky. Hon avvisar honom med tydlighet men han har fått hennes brors medgivande så han skall ha henne. Jag tycker att det var klart problematiskt att deras första kyss är framtvingad när hon vill gå och han kallt blockerar dörren. Han är väldigt mycket större än henne och är ju dokumenterat våldsam, så scenen har en underliggande hotfull ton för mig.
GillaGillad av 1 person
Jag håller med dig, den scenen gav även mig dåliga vibbar. Mest för att den är manusmässigt blind för problematiken, inte för att jag tror att rollkaraktären Rocky verkligen utgör något hot mot henne. Hans ”dokumenterade våldsamhet” har ju aldrig visat sig utanför ringen heller så det tycker jag är att överdriva hotbilden. Men det ÄR en konstigt uppbyggd scen eftersom hon säger att hon är rädd, aldrig varit ensam med en man i hans lägenhet osv, så den Rocky vi har lärt känna borde ha låtit henne vara. Om något känns just den biten som en rest från 70-talets patriarkala syn på att kvinnor ”som inte vill” bara behöver en man som tar kommandot så löser det sig.
Min fascination för paret Adrian-Rocky beror inte på att jag har en falsk bild av att de är så värst jämlika utifrån dagens måttstock, utan på att deras udda personligheter ”godkänns” av den andra. Och att det är sällan som ”den fula, konstiga tjejen” får fortsätta vara det efter att romantik inletts.
GillaGillad av 1 person
Jag är inte helt övertygad att det var lika sällsynt då som nu, men jag är dålig på 70-talsfilm.
Själv uppskattar jag hur deras långa relation betalar sig i senare filmer, men just den här inledningen har inte åldrats väl.
GillaGilla
Nä jag håller med, den har inte åldrats väl alls, vilket är synd med tanke på deras genomgående likeability.
GillaGilla
Och för att svara på din fråga om varför Adrian faller för Rocky tror jag att det är hans nallebjörnsögon och respekt för hennes personlighet som gör det 🙂 Sen är han ju rätt trevlig att titta på också.
GillaGilla
Jag trodde att det var för att komma undan hennes bror, och att bo ensam är inte ett alternativ. Fast det andra funkar ju också. Och kanske hans tafatta humor växer i längden.
GillaGillad av 1 person
Inte visste jag att du var en sådan romantiker, Carl.
Hennes bror är riktigt obehaglig i första filmen. Så om det är fallet klandrar jag henne inte. Men en cyniker som jag röstar för att det var Rockys skämtlynne och snälla ögon som fick henne på fall.
GillaGilla
Egentligen kanske du skulle se Rocky V först, om inte annat för att sänka förväntningarna (den är verkligen INTE bra) på sexan, men Rocky Balboa är nog den film som är mest ”lik” första Rocky i känslan skulle jag säga. Fast det var innan jag såg Creed.
Rocky Balboa funkar lite som ett avsked, jag tror nog hela världen var säker på att det var sista gången vi fick se Rocky. Men det är en väldigt väldigt fin film.
GillaGillad av 1 person
Ja, det verkar vara något som alla – Rocky-älskare eller ej – är överens om; femmans uselhet och att sexan är bra.
GillaGilla
Mycket bra recension och intressanta synpunkter kring Adrian 🙂
GillaGillad av 1 person
TACK! 🙂
GillaGillad av 1 person
Ping: You beat them with your heart | Rörliga bilder och tryckta ord