Bästa filmerna 2002

Jag har varit lite seg (minst sagt) med bloggandet senaste tiden och inte riktigt funnit … ro att skriva så mycket om filmerna jag ser. Det blir så i bland. Det betyder inte att jag har slutat titta på film, följa tv-serier eller listar årsbästalistor (även om jag duckade för 2003, vilket nu jagar mig i hasorna). Men när jag insåg att jag höll på att missa deadline (den var i morse) för filmbloggarvännernas publicering av årsbästa-listor för 2002 fick jag eld i baken och prånglade ut en lista jag med, lagom till eftermiddagskaffet. Bättre sent än aldrig kommer det att stå på min gravsten.

År 2002 har fler självklara listfilmer än 2003. Det finns ett par RIKTIGT bra filmer vars sugproppstentakler vägrar att lämna mitt hjärta i fred, och så några som jag inte minns så bra, men har en bra magkänsla för. Alltså …

 

BÄSTA FILMERNA 2002

 

10. Bowling for Columbine av Michael Moore
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.56.38

För att Michael Moore hade rätt i att ifrågasätta USA:s vapenlagar (ett ännu aktuellt ämne) och för att han gjorde det på ett mycket underhållande sätt.

 

9. LOTR: The Two Towers av Peter Jackson
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.52.51

Även om jag nog anser att mellanfilmen är den svagaste i trilogin och ogillade förändringarna i manus – avskydde wargsen och tyckte att Aragorns lilla detour i floden var onödig – så är slaget vid Helms deep så maffigt och mörkt att jag inte kan neka The Two Towers en plats på listan. På bilden ser ni min favoritalv: Haldir.

 

8. Confessions of a dangerous mind av George Clooney
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.49.05

Jag minns att jag älskade den här filmen för 10-12 år sedan, även om jag inte minns jättemycket av handlingen i dag. Men jag kollade på trailern och tyckte att den kändes ”rätt i magen”. Är väldigt svag för Sam Rockwell också. Och Drew Barrymore är skön.

 

7. Catch me if you can av Steven Spielberg
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.37.58

Leonardo Di Caprio och Tom Hanks är perfekt castade i denna katt-och-råtta-lek som bygger på den sanna historien om bedragaren Frank Abagnale Jr. Har också ett av de snyggaste intron (title sequance) jag vet. Visste ni att Amy Adams har en liten roll i filmen som sjuksköterska?

 

6. 28 days later av Danny Boyle
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.33.58

Jag trodde att jag hatade zombiefilmer pga för äckligt, tramsigt och stressigt. Och efter att ha sett World War Z kan jag konstatera att snabba zombies tycker jag inte alls om, jag föredrar de långsamma dönickarna i Walking Dead. I 28 dagar senare är det mao inte zombisarna (snabba) som fick mig på kroken, utan det är Cillian Murphy, den brittiska kontexten och den karaktäristiska Danny Boyle-känslan som övertygar.

 

5. Adaptation av Spike Jonze
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.32.08

Precis som Confessions … är det här en film jag har vaga minnen av, men VET att jag verkligen tycker om. Charlie Kaufman lyckas alltså snärja två platser på listan trots att jag inte kan återge handlingen i filmerna utan att först kolla IMDB. Intressant. Givetvis bör jag se om denna för att försäkra mig om att den hör hemma här. Later.

 

4. Bloody Sunday av Paul Greengrass
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.13.05

Det blir ett blytungt och politiskt laddat upplopp mot toppen av listan. Bloody Sunday är ett grovkornigt Based on a true story-drama om händelserna den 30 januari 1972 då demonstranter från medborgarrättsrörelsen på Nordirland dödades av brittiska militärer. Starkt, politiskt, orättvist.

 

3. Lilja 4-ever av Lukas Moodysson
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.19.21
En självklar film på listan För jävlig att se, men viktig. Modigt av Moodysson att följa upp feelgoodiga Tillsammans med detta traffickingdrama om utsatthet som utspelar sig inte långt från ”feminismens Saudiarabien” (quote Julian Assange). Bra skådespeleri av Oksana Akinshina.

 

2. The Hours av Stephen Daldry
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.11.25
Jag blir gråtfärdig och lycklig när jag tänker på den här filmen. För att den är så sablans bra. Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore briljerar i rollerna som tre kvinnor i olika tidsepoker som av olika anledningar inte trivs i sitt eget skinn. Särskilt den oigenkännliga Nicole Kidman som Virginia Woolf. Jag läste Mrs. Dalloway efter att jag sett The Hours och knockades av släktskapet jag kände med Woolf trots att hon dog 45 år före jag föddes. Stort!

 

1. Frida av Julie Taymor
Skärmavbild 2015-08-22 kl. 13.05.11

Jag är lite stolt att årets bästa film är regisserad av en kvinna och har eminenta Salma Hayek i huvudrollen. Ett litet ”fuck you” till filmbranschen som inte tror att kvinnors filmer (om kvinnor) säljer. Detta färgstarka och musikaliska porträtt av konstnären Frida Kahlo är en film som följt med mig länge, den har fått mig att älska Mexiko, köpa Frida Kahlo-t-shirts, kapsylörhängen och kylspåpsmagneter med Kahlo på (med det vill jag poängtera att även de taffligaste turistsouvenirerna framstår som attraktiva i mina ögon för att hon är så jävla ball).

Frida är en resa rakt in i hjärtat på en stor konstnär som kämpade med en stelopererad rygg, barnlöshet och en notoriskt otrogen Diego Rivera (i filmen gestaltad av en härligt mansgrisig, men kärleksfull, Alfred Molina) samtidigt som hon målade fantastiska självporträtt, var politisk aktivist och sexuellt fritänkande. Frida är en av mina absoluta favoritfilmer.

 

Värda att nämnas:
City of God (måste se om) Signs (nostalgi!), Gangs of New York, Hero, Lilo & Stitch.

Kvar att se:
The Pianist, Secretary, Whale Rider.

Mina bloggkamrater har också delat ut förstapris och andrapris osv på sina topp 10-listor. Allt som oftast är det i de där listorna som jag hittar inspiration och guldkorn som jag själv har missat.

Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps Filmrevyer
Fiffis Filmtajm
Movies-Noir
Filmitch
Jojjenito
Flmr

14 svar till “Bästa filmerna 2002

 1. Bra jobbat tjejen! Stark att komma ut med en ändå. Hoppas att det känns bra och att bloggerisuget återkommer nu när hösten snart rullar in över oss.

  OK, let’s roll:

  10. Bowling… – inte sett. Kul med en dox vilka inte brukar orka upp på mina listor normalt sett…

  9. De två tornen – sett och den är bra som en del i serien, men den svagaste av de tre och inte nära listan för mig

  8. Confessions – såg jag i Decennier och jag gillade den skarpt, men ej listvärdig för mig (finns andra jag gillar mer)

  7. Catch me – inte sett, och har aldrig varit speciellt sugen på heller. Den känns för glassig…

  6. 28 days later – sett men det var före jag började gilla zombiefilmsgenren så jag borde se om den rackarna!

  5. Adaption – har sett men jag kunde inte kröka min hjärna runt den. En film jag nog ska se om

  4. Bloody Sunday – nej tack, väldigt underväldigad av den. Tyckte den var trist helt enkelt.

  3. Lilja 4-ever – inte sett

  2. The hours – inte sett

  1. Frida – den såg jag på filmfestivalen det året. Den var invigningsfilmen. Jag gillade den jättemycket men är inte så svag för biografier och filmen har fallit i glömska på något sätt… Snygga bröst dock! På tal om kärleksfull mansgris då då… 😉

  Gilla

  • Själv gillar jag dox så de brukar slinka in en eller annan på mina listor. Bowling… är väl allmänbildning? 😉 Catch me… ÄR glassig. Och underhållande! Jag såg 28 Days … relativt nyligen. Bra, och o-amerikansk, nästan punkig i sin berättarstil, vilket plussade på betyget. Tror du skulle kunna gilla The Hours. Plus att Claire Danes är med på ett hörn, vilket var lite otippat då hon försvann från rampljuset ett tag. Oh ja! Salma Hayek är enligt mig en av Hollywoods vackraste kvinnor, och jag antar att hennes bröst ingår i motiveringen 😉

   Gilla

 2. Ping: 2002 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

 3. Bättre sent än aldrig, absolut! 🙂

  Confessions of a dangerous mind är den första film jag sett på bio bakfull som en örn. Minns inte mycket, inte mer än att jag skulle vilja somna men var för slirig för att fixa ens det.

  Härligt att se The Hours på listan! Vilken film!!! Och vilken näsa dom fått till på Nicole Kidman, det går ju knappt att känna igen henne!

  Frida är en fin liten film, det tycker även jag även om den inte hamnade med på listan. Salma Hayek måste ha fötts för att spela Frida.

  Gilla

  • Kanske en bra anledning att se om den (Confessions…) ? 🙂 The Hours är given. Riktigt snygg näsa, troligen en av de bättre maskjobb som gjorts då det ser helt naturligt ut.

   Jag tror oxå det, de känns rätt lika även i personlighet på nåt sätt.

   Gilla

 4. Ping: 10 i topp: Filmer 2002 | Jojjenito – om film...

 5. Härligt att du knåpade ihop en lista. 🙂 Och vilken lista sen! Vi har fyra överlapp. Speciellt kul att se Adaptation. Tror du är den enda förutom jag som hade den på listan. Grym film med starka skådisar och en tragikomisk story.

  Precis som Henke såg jag Frida på filmfestivalen och gillade den, men inte tillräckligt mycket för en listplacering, kanske som bubblare dock.

  Gilla

  • Jo man vill ju inte missa ett tillfälle att hylla ett par av ens favoritfilmer. Adaptation, MÅSTE SE OM NUUU! 🙂 Frida har ju oxå världens vackraste (och vemodigaste) soundtrack, har ni glömt bort det?

   Gilla

 6. Ping: Årets bästa filmer 2002 | FILMITCH

 7. Inte många överlapp men Bowling är listvärdig.
  Frida borde jag egentligen ta och se spännande levnadsöde och bra konstnär.
  Timmarna gillade jag också det blev åtminstone en bubblare hos mig.
  Haldir gillar jag min fru tycker dock att han påminner för mycket om Runar (Carolas ex) 😉

  Gilla

  • Du som gillar musikaler skulle nog gilla Frida, då det är en musikaliskt driven film med mycket hjärta och vemod. Haldir är sexy 😉 dock inte Runar.

   Gilla

 8. Bra jobbat! Och snabbt! 🙂

  10. Bowling for Columbine – bra, men inte listbra för min del
  9. LOTR: The Two Towers – yay, mer LOTR till folket 🙂
  8. Confessions of a dangerous mind – nja, jag och regissörs-Clooney tycks inte komma överens
  7. Catch me if you can – yay, riktigt bra och snygg boats
  6. 28 days later – otroligt bra zombierulle
  5. Adaptation – minns den men inte så mkt mer och då blir det ingen lista
  4. Bloody Sunday – vet inte om din no 7 är bättre men jag minns den iaf bra mkt bättre än den här
  3. Lilja 4-ever – kolsvart. Och bra…
  2. The Hours – ungefär som no 5
  1. Frida – har faktiskt inte sett

  Gilla

  • Thanx 🙂
   Om du inte har sett Frida har du något att se fram emot. Osäker på vad ditt utlåtande skulle bli dock. Men som jag skrev till Filmitch, då du (och han) han en fablesse för musikaler kanske Frida vinner dig/er på det mustiga soundtracket.

   Gilla

 9. Ping: Flmr vs Filmåret 2002! | Flmr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s