While We’re Young (2015)

Skärmavbild 2015-07-13 kl. 21.44.57

Jamie: I really loved your film. That scene with the dogs around the garbage. How did you stage that?
Josh: I said ‘Hey, shoot those dogs’

Det känns som att Noah Baumbach har skrivit en film som handlar om honom själv och den tid han lever i. Han är liksom filmens huvudperson, Josh (Ben Stiller) en sextiotalist som måhända känner sig utmanad av åttiotalisternas oärliga ”livet är ett smörgåsbord”-inställning. Trots att man marknadsför While We’re Young med Naomi Watts (Cornelia), Amanda Seyfried (Darby) och Adam Driver (Jamie) i rollistan är det Ben Stiller (Josh) som har huvudrollen.

Josh är en dokumentärfilmare som kämpar med såväl äktenskapet som sin alldeles för långa film om tjeckisk ekonomi, eller vad var det nu igen? I Adam Drivers rollfigur Jamie får han inspiration att förändra sitt sätt att leva och tänka, men allt eftersom byts den nyfunna lyckan ut mot misstänksamhet.

Hela biten med barn/inte ha barn och att glida ifrån sina (tråkiga) vänner är pynt. Det är knappt ens en film om parrelationer, vilket var mitt intryck före filmen.  För just som jag trodde att jag var mitt uppe i en romantisk komedi där Josh och Cornelia blir höga under en spy-seans och Baumbach skämtar friskt med hipsterkulturen så byter han ben och låter Stillers hjälte försvara vikten av att faktiskt ha någonting att berätta.

Har Baumbach det? Ja, även om slutet är väl tillrättalagt.

Skärmavbild 2015-07-13 kl. 22.29.57

Bonus: att se Adam Driver luta sig över Ben Stiller när de går och pratar i ett livligt New York är en väldigt tillfredsställande scen av någon anledning. Adam Driver och Amanda Seyfried hade för övrigt kunnat vara världens snyggaste par, men de ges aldrig chansen att visa upp någon vidare kemi, vilket var synd.  För övrigt är Amanda Seyfried underutnyttjad i filmen.

wp-bat-3

5 svar till “While We’re Young (2015)

  1. Din sista mening verkar gälla alla filmer som Amanda Seyfried har varit med i på senare tid. Hon gör väldigt mycket med det lilla hon får.

    Gilla

  2. Ping: Mistress America (2015) | The Nerd Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s