Begin Again (2013)

Med låga förhoppningar (inget vidare förtjust i Keira Knightley och basert på den lama filmaffischen) valde jag ändå att se Begin Again (som besudlats med den dödsfjantiga titeln ”Sånger från Manhattan” på svenska). Det lilla jag visste, att Mark Ruffalo spelar avdankad skivbolagsgubbe och Keira Knightley en brittisk indiepopsångerska on the rise, lät inte som lovsång i mina öron. Plus att Fiffi sågade den så hårt vid fotknölarna att inte bara Keira Knightley snubblade och bröt bägge benen utan även jag låg i en gapflabbande hög efteråt. Men trots detta blev Begin Again mellandagsfilm i fjällstugan. Lättuggat-vem bryr sig-upplevelse förväntades.
 
Det är kul att upptäcka att man kan ha fel. För Begin Again var riktigt bra! Keira Knightley också (vad än Fiiffi har att säga om fryspunkten och dåligt mimande, för jag håller inte med). Här i rollen som Gretta, som efter ett svidande relationsuppbrott från singer/songwriter-on-the-rise-pojkvännen Dave, ställer sig på en liten obskyr barscen i New York och framför en av sina egna låtar med sång och gitarr. Hon får enstaka applåder. Glider av scenen obemärkt. Men mitt i den obrydda folkhopen står en aprak skivbolagsproducent och vinglar med ett leende på läpparna. Den excentriske Dan (Mark Ruffalo) har precis förlorat jobbet på det inflytelserika indiebolag som han själv en gång startade. Och han ser sånt som andra inte ser. Stämningsfulla stråkar, ett dramatiserande pianokomp och taktfasta trummor gör Grettas låt till en medryckande hitlåt i hans öron. Så han erbjuder Gretta en väg in i showbiz.
 
Men ärligt talat, det låter fortfarande inte så himla intressant, eller hur? Vad skiljer Begin Again från alla stars-on-rise-historier vi plågat oss igenom i jakt på äkta känslor? Visst, här finns referenser till såväl usla Coyote Ugly (ensam tjej i New York blir upptäckt) som till den mer ironiska Inside Llewyn Davis. Man driver lite med James Blunt-generationen, där Adam Levine från Maroon 5 bjuder på sig själv och ett par riktigt bra musikspår, men – gudskelov – istället för att lägga allt krut på att upptäcka den oslipade diamanten och blåsa publiken av stolarna i en Gleeifierad slutscen lägger regissören John Carney fokus på något annat: hantverket. Glädjen, kreativiteten och kärleken som byggs upp i och av musik. Och inte bara den musik som kommer från regelrätta instrument, utan även ”musiken” från staden, trafiken, lekande barn, sorl eller varför inte en gormande granne?
 
Det gör Begin Again till en egen film. En hermelin bland katterna i genren. Den var dessutom rolig och mysig, jag gillade Mark Ruffalos rufsiga skivbolagsproducent-pappa-och-make-på-glid-karaktär, och Keira Knightleys svårflirtade musiknördighet, och att den amerikanska smörigheten bröts upp av lite skönt rumphuggen, brittisk humor emellanåt. Gillade även hur man valde att styra utvecklingen av ”romansen” mellan Gretta och Dan. Att det fick vara en romans baserad på ett genuint, gemensamt intresse istället för köttsliga lustar. 
 
Fast det här med ljudmixen… Jag och min kille skruvade på våra lurar och ljudsplittaren (som får en liten hyllning i filmen) för att undersöka om det var vår ljudutgång som orsakade det ojämna ljudet, där rösterna ofta dränktes i musik eller bullriga bakgrundsljud, eller om det ”skulle vara så” för att skapa en autentisk känsla? Det kan betraktas som ett genialiskt sätt att få fram en poäng som ligger och skvalpar mellan raderna i manuset, men jag skulle nog föredra att höra dialogen liiite bättre och inte behöva sänka varenda gång det blev musikpådrag (vilket hände stup i ett).
 
Betyg:
 

2 svar till “Begin Again (2013)

  1. Hahaha, wow, vad härligt att du inte höll med mig om Kiera, då blev ju filmen exakt vad den skulle vara. För mig föll den (ju) just pga henne.

    Men du….jag gillar verkligen bilden du hittat, den känns som själva essensen av allt det braiga i filmen. Mysiga färger, tegelvägg, värme, bra musik, mysigt Mark Ruffalo-burr och ett stora jävla underbett att reta sig på till vänster. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s