Children of Men (2006)

Alla har väl fantiserat om barnfria caféer, flygplan, tunnelbanevagnar och släktträffar utan de där små slemfontänerna som kallas barn. Andras barn i synnerhet kan vara väldigt störande (nu har jag inga egna barn, men jag räknar in alla barn jag känner som ‘inte andras’). Men att aldrig mer höra barnskrik eller se tultande, småoveraller med reflexvästar gå över en gata, passera skolgårdar utan lek och skratt, och uppleva en värld utan stolta och kärleksfulla föräldrar med sömnbrist – går det verkligen att föreställa sig?
 
Det är bara så självklart att de bara ska finnas där. De där som får oss att le mot främlingar på bussen bara för att nån har en söt unge. Sen växer de upp och är inte så gulliag längre, men det kommer ju fler gummifejs att oja sig över med tillgjord röst. Fast tänkt om det inte gjorde det?
 
I Cuaróns brutalt segregerade och kaotiska Storbrittanien får man en chans att uppleva en barnlös värld där folkmassan tillhör den potentiellt sista generationen människor. Och det är inte alls särskilt trevligt. Civilisationen är på väg att rasa, endast Storbritannien lyckas upprätthålla gränser, ordningsregler och en stark stat och hela världens flyktingar vill komma in. Terrorister bombar civila i slamsor. Det viskas om The Human Project som pågår någonstans i största hemlighet. 
 
Children of Men är bra. Den har allt en dystopisk rulle bör ha: 
 
* Urbana framtidsmiljöer som känns obehagligt nära vår egen tid. Här är London i centrum, där rika gömmer sig i höghus och fattiga flyktingar sätts i burar. Obehagligt då filmens London är snarlikt nutida Grekland, ett land nära bristningsgränser där flyktingar i skrivande stund sätts i fängelser lika stora som burar och tvingas bli illegala eftersom EU:s flyktingpolitik havererat. Checkpoints som syns flitigt i filmen används lika flitigt i dagens Israel-Palestina. Inte så uppfinningsrikt, Cuarón, men han kanske försökte göra en poäng?
 
 
* Clive Owen. Det är nåt med den mannen. Han klär väldigt bra i roller där han får vara både hjälte och lite sjavig. Obrydd på utsidan, men godhjärtad innerst inne. Här tar han på sig uppdraget att transportera Kee, en gravid flykting, från London till kusten. Det viktiga i sammanhanget är hennes graviditet, eftersom det inte fötts ett enda barn i hela världen på tjugo år.
 
* Bra biroller. Om nu Julianne Moore och Michael Caine kan räknas till biroller, för de har rätt stor betydelse i handlingen. Tyckte också mycket om Kee (Clare-Hope Ashitey). 
 
* Brutalitet. Ingen riktig dystopi utan att mänskligheten går bananas och börjar döda varandra, stoppar varandra i burar och sover i piss och skit. Jag mådde fan illa mest hela tiden. 
 
* Snyggt foto. Handkamera med blodstänk på linsen under krigsscenerna bidrog till känslan av utsatthet. Lite tv-spelskänsla över det hela också väl?
 
* Spänning! Scenen när Theo springer från huset på landsbygden i strumplästen i gyttja och knuffar en bil nerför en väg med hopp om att den ska gå att ”jump starta” gjorde mig mycket nervös. 
 
* Ett riktigt bra slut. 
 
Betyg: 
 
 

6 svar till “Children of Men (2006)

 1. Haha, kul (och litet läskigt) skrivet om slemfontänerna där. Om de verkligen skulle vara borta så skulle nåt vara väldigt fel, som i Children of Men.

  Detta är en favoritfilm. 5/5!

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/03/16/children-of-men/

  Psst, Storbritannien.

  Gilla

 2. Denna ligger etta på min Årslista för 2006!
  Av en anledning och med den äran! 🙂

  Gilla

 3. Någon gång ska jag ta mig an filmen och boken back to back. Har sett och läst bägge men för alldeles för länge sedan och alldeles för många år fick gå emellan som jag minns väldigt lite av dem. Mer än att jag tyckte filmen var bra, men någon 5/5 kan jag inte riktigt minnas. Får återkomma när det slumpar sig så…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s