Love is Strange (2014)

Det är ju rätt fantastisk när jag, en 29-årig kvinna från ”byn” kan identfiera mig med två äldre, gayherrar i New York. Och då menar jag inte att vi delar samma erfarenheter eller att våra liv på något sätt liknar varandras. Utan snarare känslomässigt, och upplevelsen av att vara i en kärleksrelation. 
 
Jag blev helt blown away av Ira Sachs romantiska, vardagliga men samtidigt storslagna, berättelse om Ben (Tredje klotet från solen-John Lithgow) och George (Alfred Molina) som efter 39 år tillsammans gifter sig – och genast måste flytta isär. Ben är den äldre (71 år) konstnären och George den något yngre musikläraren som undervisar elever i en  katolsk skola. Men på grund av giftermålet får George sparken, och de tvingas sälja sin lägenhet för att klara sig ekonomiskt. Under tiden de letar ny bostad tvingas de dela på sig och sova på släktingar och vänners soffor – vilket förstås leder till komplikationer. Men det är också i de nya miljöerna deras relation klarnar och man förstår vad det är som binder dessa två själsfränder till varandra. 
 
Det här är amerikansk, lågmäld, romantiskt drama när det är som bäst. Det är New York, väldigt mycket New York (vilket jag älskar), Ben och George omger sig med författare, konstnärer, filmfolk (och två poliser som de kallar The Policemen, haha). Det är en härlig, rik miljö att hänga i, och genom Ben och George får man även lära känna Bens familj; författaren Kate (underbara Marisa Tomei), tonåringen Joey (Charlie Tahan) och cyniska Mindy (Christina Kirk).
 
Alfred Molina är bra i allt han gör och det är en ynnest att få se honom och underskattade John Lithgow äga sina huvudroller som de gör här. Det är alldeles för sällan man får se grånande män kramas, kyssas och gråta, såväl i verkligheten som på film, men jag känner att världen skulle må bättre av det. Och när det gäller film är så här det ska göras. Med det sagt utser jag Love is Strange till min personliga vinnarfilm på årets filmfestival. 
 
Betyg:
 
Jag såg Love is Strange på Stockholms filmfestival, men filmen har ordinarie Sverigepremiär 2 januari. Missa inte!
 

6 svar till “Love is Strange (2014)

 1. Det verkar som en otroligt fin och gripande film, den vill jag se.. ❤

  Gilla

  • Hej Susanna! Kul att du hittat hit. Gripande är verkligen rätt beskrivning. Supermysig, sorglig och rolig på samma gång 🙂 Ladda med näsdukar.

   Gilla

 2. Tack för tipset! Denna ska jag efter din text givetvis se! 🙂

  Gilla

 3. Tack för tipset!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s