Gone Girl (2014)

Boken var över förväntan – och det var även filmen måste jag säga. Först var jag tveksam till Ben Affleck i rollen som Nick Dunne. Att spela en relativt enkelspårig, skööön man som är lite lagom uppriven, läs: misstänkt obrydd, efter sin frus försvinnande är trots allt mer komplicerat än det låter. Vi som tittare ska undra vad det är som pågår egentligen och då gäller det att spela under, inte över. Men jag behövde inte oroa mig för det senare. Ingen kan gestalta en alldaglig, på gränsen till urtråkig, före detta New York-journalist som flyttar tillbaka till Mellanvästern pga. arbetslöshet och en sjuk mor, som Ben Affleck. Den försvunna drömhustrun, Amy Elliot Dunne, spelas däremot av en lysande Rosamund Pike. 
 
Gone Girl är en relations-thriller som stjäl två och en halv timme utan problem. Det märks att författaren Gillian Flynn även skrivit filmens manus, det följs nästan till punkt och pricka, och tillsammans med David Fincher lyckas hon framkalla samma huvudbry som i originalet. Det är nämligen en rätt knepig och mångbottnad historia vi har att göra med. Vissa har kallat den kvinnofientlig. Och ja, det finns spår av detta både i romanen och i filmen, men inte oreflekterat. Gillian Flynn är smartare än så, misstänker jag, och det är med glimten i ögat som hon gestaltar äktenskapets dubbla ansikten utan att hemfalla i förakt för karaktärerna. Det är intelligent och snyggt – men framför allt underhållande. 
 
Jag blev extra förtjust över att Nick Dunnes syrra, Go, spelas av Carrie Coon från The Leftovers (Nora Durst). Hon är perfekt i rollen som rapp och pålitlig syrra. Kriminalinspektören Rhonda Boney (Kim Dickens) gav också historien ett välbehövligt sunt förnuft, en stadig fyr i satirstormen. 
 
Betyg:

18 svar till “Gone Girl (2014)

  1. Hehe, jadu, här tycker vi olika om det mesta utom Ben. 😉

    Gilla

  2. Det låter ändå kanoners det här!
    Jag sprang ju och köpte boken på din inrådan och läste ut den på någon vecka (Spänningen!!!)

    Återstår bara att se hur Fincher tagit sig an det visuella med andra ord. Den här får man ju se…såklart! 🙂

    Gilla

  3. Jaha du, så Rosamunde Pike var "lysande"? 😉 Visst är den klurig men jag tyckte nog att den blev lite väl klurig för sitt eget bästa i slutänden.

    Gilla

  4. Bra argument, det kan jag köpa! Och samtidigt vara av en annan åsikt eftersom jag inte hade föreställt mig någon galning alls 😉

    Gilla

    • Då har du med andra ord inte läst boken ;)Tycker dock att man har mer förståelse för henne i boken än i filmen, i den senare framstår hon nog som lite kallare. Jag tyckte mest att det var kul att se Amy komma till liv i Rosamund Pike, men jag har lite svårt att distansera mig till filmen då jag visste så mycket på förhand. Man sitter liksom och väntar på att pusselbitarna ska läggas i rätt ordning, och det gjorde de närapå slaviskt efter bokens manus.

      Gilla

  5. Nope, inte läst boken. Men jag måste förstås erkänna att jag vid det här laget är grymt nyfiken på den

    Gilla

  6. Håller med dig helt och hållet. Tycker Affleck spelade under med barvur, men Pike var filmens klarast lysande stjärna. Jag såg samma kvinna inför mina ögon som du tror jag och jag har inte ens läst boken! 🙂

    http://fripp21.blogspot.se/2014/12/gone-girl-2014.html

    Gilla

    • Vad roligt! I boken vävs historien ännu tätare än i filmen och bilden av Amy är kanske något mer nyanserad. I boken fick man också mer förståelse för varför Nick stannar hos Amy, resonemangen är längre och djupare än de framställs i filmen, och jag fick mer känslan av att de två förtjänar varandra 🙂 Att vissa inte gillar Gone Girl kan ha att göra med att satir är svårt, det är en balansgång mellan humor och allvar, vilket lätt glider iväg och blir dråpligt.

      Gilla

  7. Helt sant. Sedär, nu gick det upp lite igen… Det kanske inte är helt kört ändå? 🙂

    Gilla

  8. LOL, har du inte läst min senaste kommentar på TV-serierna som sviker: Homeland?

    Ditt omdöme! Eller snarare min tilltro till det… 😀

    Gilla

  9. Ping: True Story (2015) | The Nerd Bird

  10. Ping: The Martian (2015) | The Nerd Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s