Roma

I dag åker jag på en liten ensamsemester till Rom och Neapel. Jag har aldrig varit i någon av städerna tidigare. Men Rom är ju en klassisk filmstad. Fellinis vackra RomaWoody Allens småputtriga To Rome with Love, Ridley Scotts våldsbejakande Gladiator och Monty Pythons roliga Life of Brian är några filmer som utspelar sig i nutida Rom eller kejsardömet Romarriket. Därför är min bild av Rom att det är en a) romantisk, b) krigisk och c) religiös stad. Hit åker man för att strosa i trånga gränder, dricka en cortado till frukost, susa iväg på en vespa till Colosseum, äta spaghetti vongole till lunch och middag, dricka vin och skriva en dikt i ljuset från gatlamporna. 
 
Neapel är en helt annan historia. Här regerar Camorran den undre världen i staden som sägs vara pizzans hemstad, havet ligger nära och den vulkanutbrottdrabbade Pompeji ska ju vara vär ett besök sägs det. Skulle väl egentligen ha sett Gomorra när jag hade chansen på Sthlm Filmfestival för ett par år sen, men den är ännu osedd. Filmen Pompeii med bland andra Kit Harrington (Jon Snow i GoT) gick ju nyligen upp på biograferna, men av trailern att döma verkar det vara en riktigt pajig historia. 
      
Om tillfälle ges, och om jag tycker att det är värt att lägga två timmar på att sitta i ett mörkt rum under mina få soliga dagar i Italien, kanske jag gör ett biobesök. Jag gillar att gå på bio utomlands och botanisera i respektive lands biotraditioner. I Thailand spelas en slags nationalsång med bilder på kungen upp inför varje film och publiken reser sig upp i respekt. I Israel gick jag på bio för att fly den envisa värmen (40 grader) och där visar man filmerna på sitt originalspråk, vilket inte är en självklarhet ens i Europa. Såg Sandra Bullock-floppen Premonition och Spider-Man 3 där. Ingen av dem imponerade, inte ens utomlands. Jag befann mig i New York 2008 när Obama valdes till president och såg passande nog även Olivers Stones film om George W Bush: W med en riktigt bra Josh Brolin i huvudrollen. Där är biosalongerna stora, liksom popcornlådorna . I London går folk på bio som om det vore konsert. Högljutt. Minns att jag såg den fantastiska Closer i Wimbledon och föll handlöst för alla skådespelarna som slogs om utrymmet: Jude Law, Julia Roberts, Clive Owen och Natalie Portman. 
    
 
Nåväl, vi får väl se vad Rom/Neapel har att erbjuda. Tanken är egentligen att jag ska försvinna i pocketböckernas värld under vistelsen. Ciao så länge!

6 svar till “Roma

 1. Trevlig semester 🙂

  Gilla

 2. Ha det gött!
  Kul filmtake på ditt resmål! 🙂

  Gilla

  • Tack! 🙂 Jag är i Neapel nu, men det regnar och jag mår lite konstigt så nu blir det säsongsfinal av Game of Thrones i hotellsängen! Kanske är dumt dock… finalerna brukar inte vara för kräsmagade direkt.

   Gilla

 3. Ja, Gomorra gjorde ju inte Neapel någon tjänst direkt som turistmål. Hoppas du slipper just den sidan av staden. Och så kan det vara läge att tipsa om att hålla lite vakt på bussen till Vatikanen om du hade tänkt ta dig dit. Både vad gäller plånbok och dygd… 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s