Måndagstipset: Doll & Em

Här kommer ett tips till er som har HBO Nordic. Vet ej ifall serien visas på Netflix eller kommer sändas på svensk tv. 
 
Doll & Em är en brittisk komediserie skriven av huvudrollsinnehavarna, Dolly Wells och Emily Mortimer (The Newsroom) som spelar tillspetsade/uppdiktade versioner av sig själva. Em är en framgångsrik skådespelare i Hollywood som befinner sig mitt uppe i inspelningen av den ”kvinnliga versionen” av Gudfadern när Doll, som bor i London, hör av sig med krossat hjärta och i stort behov av en vän. Em bjuder in Doll att bo hos henne i L.A. och anställer Doll som personlig assistent. 
 
Det är en kul idé: vad händer när två barndomsvänner – som vuxit isär karriärs- och livsstilsmässigt, men fortfarande ser varandra som bästa vänner – får nya roller i egenskap av arbetsgivare och anställd? Vad händer med maktrelationen och vem utnyttjar egentligen vem? Det är en humorserie av brittisk karaktär, i stil med The Office om man så vill, då den har en närmast dokumentär känsla och situationsbaserad humor där mycket finns att utläsa i det osagda mellan raderna. 
 
Emily Mortimer och Dolly Wells (som är vänner i verkligheten också) har verkligen lyckats fånga upp det där i en vänskapsrelation som är svåra att prata om. Hierarkier, avundsjuka, bekräftelsebehov. Men det är också en armbåge i sidan till den självupptagna Hollywoodvärlden, med en regissör som ser sig som ett unikum och skådisar som spelar sig själva (Susan Sarandon, Andy Garcia, Chloë Sevigny) i mer eller mindre smickrande ljus. 
 
Som tittare sympatiserar jag med än den ena, än den andra (men mest Doll) – men framför allt är det väldigt roligt att se dem slåss om utrymmet. Båda är bra skådisar, och man riktigt ser vad de tänker, men inte vågar säga till varandra. En sak som jag tycker ökade sympatin för Em (som inte verkar uppfatta sina egna divalater), var att man fick en inblick i hur det är att vara mitt i strålkastarljuset, ”i sin livs roll” och vilken prestationsångest och paranoia det kan skapa. 
 
Såvitt jag vet är det bara en säsong och kommer så förbli. Doll & Em består av sex avsnitt om cirka 20 minuter vardera och det är precis som det ska vara. En fin liten historia om vänskap. Se den!
 
Och här är en intervju med Emily Mortimer om Doll & Em och sin medverkan i Newsroom. 

2 svar till “Måndagstipset: Doll & Em

  1. Joel Burman

    Tack för tipset! Verkar vara en serie helt i min smak! Gillar den här typen av meta mockumentärer. Har du sett Hello Ladies? Tror den kan påminna en del om den här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s