Walking Dead #2: Zombielove?

Andra temat som jag tänkt ta upp i min Walking Dead frenzy är: ZOMBIELOVE. Vad känner jag för dessa varelser egentligen? (Spoilernivå: Låg.)
 Walking Dead #2
En vanlig kommentar när jag försöker pracka på nån Walking Dead är ”men jag gillar inte zombies”. Det är klart, INGEN gillar zombies. De är äckliga, fula, dumma, livsfarliga – men framför allt äter de människor. Och de saknar hyfs. De väntar inte på att den drabbade ska somna in och dö vackert, utan börjar gärna tugga medan ”biffen är varm”. Så är zombisarna i Walking Dead, även kallade ”walkers”. De dyker upp när man minst anar det (faaaast det är iofs omöjligt att säga, eftersom de är överallt, hela tiden), och dör inte gärna så lätt. Faktum är att det enda sättet att döda en WD-zombie är att sticka in ett spetsigt föremål i deras hjärnor. Alternativt skjuta skallen av dem, MEN då riskerar man att ett gäng andra zombies kommer hasande, eftersom de attraheras av höga ljud. 
 
Men, för att komma till poängen och temats inneboende frågeställning, vilken är: måste man gilla/älska zombies för att ha anledning att titta på Walking Dead? Svaret är NEJ. Jag själv är inte så förtjust i zombiefilmer, är faktiskt ganska ointresserad av genren som sådan, och jag tycker att zombisarna i WD är lite jobbiga. De stör liksom handlingen.
Walking Dead handlar inte om zombies. Den handlar om överlevare, om människor i en post-apokalyptisk värld, där allting har ställts på ända, där systemen satts ur spel. Vem som överlever har inte så mycket med fysisk styrka att göra. Det är din mentalitet, förmåga att läsa av andra människor och överlevnadsinstinkter som avgör om just du kommer vara en av dem som bär mänsklighetens öde på dina axlar eller inte. Det är inte zombisarnas värld, utan mänsklighetens som står på spel i Walking Dead. 
 
Frågor om mänsklig moral genomsyrar serien, och där tycker jag verkligen att man lyckats mejlsa fram något riktigt intressant. I säsong 2-3 (tror jag) börjar huvudkaraktärerna som ingår i en och samma grupp, ställa ett par frågor till nya bekantskaper för att avgöra om de ska släppa in dem i gruppen eller ej. Första frågan är ”How many walkers have you killed?”. De flesta svarar att de tappat räkningen, villket är helt logiskt. Om du inte har dödat en ”walker” hade du själv varit en vid det här laget. Andra frågan är ”How many people have you killed?”. Om personen svarar ”nobody” är det sannolikt att den ljuger, och är därmed inte pålitlig = släpps inte in i gruppen.
 
Om personen svarar att den har dödat människor är följdfrågan ”Why?” och utifrån svaret bedömer de personens ”moral”. Kontentan är att den som har dödat andra inte nödvändigtvis är en ond person, däremot pålitlig. För den har liksom ”gruppen” insett att alla som överlevt så här långt har (mänskligt) blod på sina händer. Frågan är om de har ett rent samvete. 
 
Och – sist men inte minst, en stor eloge till de som gör zombisarnas masker. De är sjukt trovärdiga och originella. De ser inte alls ”skumgummiga” ut och är inte (huga) dataanimerade, till skillnad från skämskudde-zombisarna i World War Z. Vissa tycker man synd om, andra avskyr man. En del önskar man att man sluppit se. Som den här kvinnan, en av de första zombisarna som Rick träffar på, när hon ligger och krälar på marken utan underkropp med tarmarna slingrande efter sig…  Men som ni ser – zombisarna är också skådespelare. Och bra såna! 
Om jag skulle få önska mig något, och jag vet att det låter en aning sjukt, men stay with me, så är det en zombie-BEBIS. Vi har fått se barn, visst, men inga spädbarn som ligger och gurglar efter människo… mjölk… kött? Är det för känsligt för den amerikanska publiken? Det är inte trovärdigt att inte en enda bebis skulle ha kunnat dö av typ svält i ensamhet, och därmed undgått att ha blivit zombiemiddag. För zombies äter inte varandra. Hmm. Det står i alla fall högst på min zombie wish list! 
 
Vilken är din?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s