#sff13 hyllar James Gandolfini

 

ENOUGH SAID
Regi: Nicole Holofcener
Jag såg den: söndag 10/11 kl 19.00 på Park
Läs mer om filmen på Stockholms Filmfestival
 
Elaine Benes hjärta Tony Soprano = rom-com-drama för medelålders. Det är roligt att se Julia Loius-Dreyfus i en stor huvudroll på film, hon har komisk tajming och världens bästa garv som smittar av sig på mig som publik och som ser ut, även James Gandolfini. Jag inser så här i efterhand att Elaine Benes i Seinfeld är en produkt av Loius-Dreyfus snarare än av Seinfelds skapare Larry David och Jerry Seinfeld. Hur som helst funkar den före detta maffiabossen och 90-talets argaste comedienne riktigt bra ihop i Enough Said (Imdb), som är James Gandolfinis sista film. Han dog i juni av en hjärtattack och filmen visas till hans minne på Sthlm Filmfestival. 
 
Stor del av filmen kretsar kring det som spekulerades vara orsaken till Sopranos-stjärnans dödsfall, nämligen hans övervikt. Det gör lite ont att se. Samtidigt som det är angeläget då det så uppenbart är knutet till skam. Men huvudhistorien fokuserar förstås på kärleksrelationen mellan massösen Eva och tv-historiaarkivarien Albert. De är båda frånskilda och har varsin dotter som ska iväg till college. De måste hitta på nåt med sina liv. Skaffa hobbys. Bli kära i någon ny. Ja, de springer förstås in i varandra på en fest och av en händelse blir Eva dessutom vän med Alberts exfru, som mer än gärna spyr galla över sin föredetting. Där nånstans börjar det spöka i Evas huvud och hon projicerar exfruns nojor på sin egen uppfattning om Albert.
 
Svårare än så är inte KOMPLIKATIONEN, en huvudingrediens i varje romantisk dramakomedi. Och hetare än så blir det heller aldrig. Helt okej film, konventionellt berättad och kanske lite för snäll för min smak. Men jag tror mina föräldrar skulle älska den.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s