Radio: Gåtan Göran Lindberg

av: Jesper Huor

Var: Tempo Dokumentärfestival 9-13 mars i Stockholm

Jag såg den: fredag 11 mars kl 16.30 på Victoria 5

Vad minns man? En polischef som kallade sig feminist och föreläste om jämställdhet över hela landet. Vad hände sen? Han greps och åtalades för våldtäkt, sexköp, koppleri av kvinnor, en del av dem omyndiga. Vad känner man? Man kan inte lita på någon, inte ens en myndighetsutövare, en med makt som stod upp för en mer jämställd och icke-sexistisk poliskår. Jesper Huor leder oss in på frågorna som självklart finns där. Var jämställdhetssnacket bara en sjukt tvistad täckmantel? Eller var hans övergrepp resultatet av en alltför trång moral, var det feminismens fel?

Vad man än kommer fram till är det precis en sådan här dokumentär som behövs för att man inte ska stanna vid hatet och föraktet, för att man inte ska avskriva Göran Lindberg som en sjuk jävel, en ond man. Han själv beskriver motivet som ett stort hål inom sig som behövde fyllas. Varför fyllde han det med våld, sex och övergrepp mot dem han i det offentliga tog strid för? Det var efter att hans kontrollerande far hade gått bort och en skilsmässa från hans fru som hans mer utstuderade sexköp (och övergrepp) accelererade. Göran Lindberg verkade inte bry sig om att han kunde bli upptäckt. Han hade sin svarta väska med sexleksaker på poliskontoret i Stockholm. Han ringde sexchattar och hallickar på sin privata mobil. Han arrangerade gang bangs.

Det går att psykologisera hur mycket som helst. Skylla på hans strikta, moraliserade uppväxt, hans sökan efter faderns kärlek kanske? När fadern dör krackelerar moralen. Göran Lindberg går från att vara polischef till hallick. Eller så flyter de samman, och oavsett var han utövar makten så är det just det; makten, att vara den som bestämmer vad rätt och fel är, som DRIVER Göran Lindberg. Det är hans psykologi, det är hans handlingar, men det är samhället som gjorde det möjligt för honom att göra som han gjorde. Göran Lindberg hade kunnat identifieras redan vid sin första våldtäkt visar det sig. Den 17-åriga tjejen som polisanmälde våldtäkten kunde beskriva hans utseende, kunde berätta hur hans bil såg ut och hade nästan ett fullständigt registreringsnummer. Man tog DNA-prov. Förundersökningen lades ner !!

När Jesper Huor i efterhand undersöker möjligheterna polisen hade för att hitta Göran Lindbergs bil på de uppgifter som fanns då, lyckas sökningen ringa in 50 bilar. F E M T I O bilar i hela Sverige. Om man hade tittat på ägarnas kön och ålder hade antalet minskat betydligt. Man hade haft ett ganska enkelt spaningsjobb och kunnat gripa Göran Lindberg redan då. Att gripa en våldtäktsman som gett sig på en 17-årig, ung tjej (med bakgrund på behandlingshem m.m.) är med andra ord inte prio ett hos polisen. Och man undrar hur Göran Lindberg kunde leva ett ”dubbelliv”, som feminist och våldtäktsman? Det speglar på ett djupt tvistat sätt hur samhället slåss med våra värderingar. För samtidigt som det finns kvinnofridslagar och feministiska politiska poäng att plocka, lever inte verkligheten upp till förväntningarna. Jag tänker också på hur verklig ”Män som hatar kvinnor” plötsligt blir i ljuset av Göran Lindbergs första våldtäkt. Han uppger till flickan att han kan hjälpa hennes bort från behandlingshemmet, att han har kontakter. Hon flyr från hemmet och möter upp Lindberg som tar hennes till ett konferensrum, där han binder henne och våldtar henne. Det är i princip samma scen som när Lisbet Salander våldtas av sin förmyndare, advokaten. Det är tamejfan riktigt jävla obehagligt.

Jesper Huor gjorde dokumentären i samarbete med Sveriges Radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s