Filmfestival dag 8

 
Winter´s Bone var som en kall handske, lite stel men bättre än ingen handske alls? Lite töntigt, kargt ”hillbilly-bad-ass-skådespeleri” emellanåt men på det stora hela en bra story och ovanlig film. Ibland räcker det.
 
Däremot hatar jag att se hypade filmer (och det har Winter´s Bone verkligen blivit under festivalen). Snälla låt filmerna tala för sig själva. Shut up och tryck på play. 
 
Bibliotheque Pascal av ungraren Szabolcs Hajdu är nog den bästa filmen hittills. Sjukt snygg film om ungersk-rumänska Mona som drabbas av hemska män, men genom en lins av färg, form och bra musik.
Rekommenderas till alla som gör film, den lämnade mycket fantasi åt tittaren man känner sig engagerad och intelligent, samtidigt som man sitter tillbakalutad i filmfestivalens minsta salong (Saga 4!) och njuter. Det är därför jag älskar filmfestival.
 
Idag upptäckte jag dock att det fanns en ännu mindre salong: Grand 4 visade mexikanska filmen Preludio. 72 minuter lång och filmad i en enda tagning. Bättre än förväntat. Regissören Edardo Lucatero var på plats och berättade att förberedelserna tagit ett år – med skådespelarna och för att få manuset på plats. Sen filmade de allt på två dagar, andra tagningen satte de det. I 72 minuter vistas skådespelarna på en balkong i Mexico City strax innan en fest ska börja. Man känner igen sig pinsamt mycket i dialogen. =D
 

Winter´s Bone
 

Bibliotheque Pascal
 

Preludio
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s