Jag hittade Granik

(OBS! Light spoiler-varning för filmen ”Winter´s Bone”)
Var på det smockfulla seminariet som återges i rubriken, igår. Debra Granik briljerade med amerikansk-intellektuell patos om distributionspolitiken och realiteten för hennes film ”Winter´s Bone”. Ingen Hollywood-dänga direkt, utan en blek realism om söderns fattiga hillbillys (har dock inte sett den än, men så har jag uppfattat den). Granik sa att hon själv förfördes av historien, som ursprungligen är en bok, mycket på grund av den kvinnliga huvudrollen, som utan glamour och makeup ”fully embodied herself” och styr handlingen.

Varför det saknas kvinnliga ”mäktiga” huvudroller (som inte är en Sex & The City-typ, dvs. i hög grad beroende av sitt utseende) var en fråga som diskuterades. Kan det vara så att vi, kvinnor som män, inte vill vara utan den glamorösa kvinnan helt enkelt. Vi vill ha glamoren! Vi älskar henne! Hon pryder varenda magasin, varenda reklampelare, är affischansikte för varje romantisk komedi (medan mannen ofta är ful, lönnfet eller gammal – eller har alla dessa schöna attribut) och hon är bara så god damn hot och skön att vila ögonen på. Skönhetslängtan och gudinnedyrkan ska man inte förringa som underliggande psykisk orsak. Men det innebär också att det är vad som hamnar på repertoaren. Det som syns säljer, det som säljer syns. Därför slår inte Hollywoodproducenterna på stora trumman när filmer som ”Winter´s Bone” presenteras. Inte bara p.g.a. filmens lack of beauty, utan för att den presenterar en ”ful” bild av ett fattigt USA och en del kontroverser som ingen vill ta ansvar för (metamfetamin-användandet), i en tid då alla måste uppmuntras till konsumtion och investeringar som plåster på den ekonomiska krisens (hypotetiska) devalvering av dollarn.

Man kan också försiktigt undra, hade storyn varit mer intressant (och lättare att sälja) om huvudrollen varit en mans? Det är förstås en hypotetisk fråga, och värre så, en obekväm hypotetisk fråga. Ingen vill svara på sådana. Och värt att nämna, moderatorn Vanja Hermeles notering: den unga kvinnan i Winter´s Bone inte bara styr handlingen, utan blir i sin roll representant för människans villkor, inte bara kvinnans, vilket är högst ovanligt. En kvinna i huvudrollen (ensam utan manlig huvudroll) är sällan något annat än en ovanlig blomma, en avstickare, en Boys don´t cry-kvinna, en Jean de Arc, en Lara Croft, en Amelie från Montmartre. Inkapslad i högst personliga intriger och historier som inte kan berättas utan villkoret att hon är en kvinna. Har svårt att avgöra om Kill Bill-Kiddo är en avstickare eller som vilken underdog-hero som helst som söker hämnd. Men nej, hon blir (nästan) dödad för att hon sticker med mannens barn i magen och blir nästintill rituellt avrättad iförd bröllopsklänning framför mannens förtrogna. Skulle inte kalla det att bli behandlad som vilken avhoppad torped som helst.

Så varför finns det inte fler (icke-gravida) Juno’s i manusförfattarnas arma hjärnor? För att de flesta manusförfattare är män, för att de flesta regissörer är män, för att majoriteten av de som jobbar kreativt och icke-kreativt med film är män, för att de flesta som ÄGER pengar som distribueras till film, är män. Intet ont om mannens kapacitet, han är underbar och älskad av alla, och vad jag vet älskar de ”full embodied women” (självständiga, driftiga kvinnor) men för att dessa ska skildras krävs tydligen något utöver en hemläxa i genus. Det behövs driftiga kvinnor på alla positioner. Men man måste ändå börja med att fråga sig, vad kan jag göra? Som Lucy Walker sa (i ett annan sammanhang dock): ”99 is not 100”. Alla handlingar gör skillnad. Varenda gång du låter dig styras av utbudet, styr du efterfrågan.
Jag och Debra Granik!

Har också sett: Gus van Sant ta emot Visionary Award, I´m Still Here med Joaquin Phoenix, och Waste land av Lucy Walker. Den senare måste ses.

Ett svar till “Jag hittade Granik

  1. Ping: När det går åt helvete och ändå slutar så bra | The Nerd Bird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s